Хрватски Македонци

Македонците во Хрватска (хрватски:Makedonci u Hrvatskoj), или познати како Хрватски Македонци, се меѓу 22-те признати национални малцинства во Република Хрватска.

Македонци во Хрватска
Mk hr.gif
Знаме на Македонците во Хрватска.
Вкупен број
4.270
Подрачја со значајно население
Загреб1.315
Приморско горанска жупанија489
Истарска жупанија454
Сплитско далматинска жупанија387
Осијечко барањска жупанија311
Јазици
македонски јазик, хрватски јазик
Вероисповед
МПЦ

Според последниот попис на населението во Хрватска живеат 4.270 Македонци, од кои најмногу во главниот град Загреб.

Бројот на МакедонцитеУреди

Службен назив на Хрватска Година Број на Македонци
- 1931. 1000
Народна Република Хрватска 1948 1387
1953. 2414
1961. 4381
Социјалистичка Република Хрватска 1971. 5.625
1981. 5.362
Република Хрватска 1991. 6.280
2001. 4.270
(Statistički zavod Hrvatske) [1]

Пописот на населението од 2001. годинаУреди

жупанија Македонци Вкупен процент
Загреб 1.315 30,80%
Приморско-горанска жупанија 489 11,46%
Истарска жупанија 454 10,63%
Сплитско-далматинска жупанија 387 9,07%
Осијечко-барањска жупанија 311 7,29%
Загребска жупанија 190 4,46%
Сисачко-мославачка жупанија] 125 2,93%
Вуковарско-сремска жупанија] 124 2,91%
Задарска жупанија 122 2,86%
Дубровачко-неретванска жупанија 109 2,56%
Бјеловарско-билогорска жупанија 93 2,18%
Карловачка жупанија 90 2,11%
Бродско-посавска жупанија 75 1,76%
Вараждинска жупанија 66 1,55%
Шибенско-книнска жупанија 63 1,48%
Пожешко-славонска жупанија 60 1,41%
Вировитичко-подравска жупанија 54 1,27%
Копривничко-крижевачка жупанија 51 1,20%
Крапинско-загорска жупанија 48 1,13%
Личко-сењска жупанија 23 0,54%
Меѓумурска жупанија 21 0,50%
Вкупно 4.270 100%
(Popis stanovništva 2001. godine) [2]

Познати Македонци во ХрватскаУреди

Надворешни врскиУреди

ReferenceУреди