Американски Македонци

Американските Македонци се Американци со македонско етничко потекло. Нивниот број според последниот попис на населението брои околу 61.332, но според неофицијални проценки оваа бројка достигнува и до 200.000. Јазикот на кој зборуваат Македонците во САД е во најголем број македонски и англиски и припаѓаат на православната вера.

ИсторијаУреди

Првите македонски имигранти дошле од пограничните региони во северниот дел на Егејска Македонија, првенствено регионите близу Костур, Лерин, и југозападниот дел на Република Македонија, особено околу Битола. Се проценува дека околу 50.000 Македонци емигрирале во САД помеѓу 1903 и 1906 година, но избувнувањето на Балканските војни и Првата светска војна ги ограничи тие миграции. Околу 20.000 останаа во САД, а остатокот се вратија дома. Имигрантите беа претежно селани, а остатокот занаетчии, работници и интелектуалци. Имиграцијата продолжи по војните; повеќето од новите имигранти беа Македонци од Грција, од кои многумина биле протерани од Егејска Македонија во 1920 година. Во 1920-тите и 1930-тите години македонскиот јазик бил забележан во американски пописи. Околу 50,000-60,000 Македонци емигрирале во Канада и САД на крајот на Втората светска војна.

Значајни личностиУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. „Macedonia Gearing up for Presidential Elections, October 18, 1999“. Архивирано од изворникот на 2010-12-21. Посетено на 2014-07-04.
  2. „Culture:Republic of Macedonia“. Архивирано од изворникот на 2011-09-27. Посетено на 2014-07-04.
  3. Soccer America: April 28, 2003
  4. Macedonian Americans: Encyclopedia
  5. 5,0 5,1 5,2 „Macedonian Patriotic Organization“. Архивирано од изворникот на 2009-04-16. Посетено на 2014-07-04.
  6. „Development driver: Ilitches' move downtown started several balls rolling“. Crain's Detroit Business. April 28, 2009.
  7. 7,0 7,1 7,2 Macedonian Americans: Encyclopedia
  8. Macedonia Daily
  9. OutSportsCentral.com
  10. Stoyan Christowe - Vermont Historical Society