Словенечки Македонци

Македонците во Словенија, познати и како словенечки Македонци,се малцинство коe живеe во Република Словенија.

Македонци во Словенија
Знаме на Македонците во Словенија.
Вкупен број
3,972
Подрачја со значајно население
Крањ, Љубљана
Јазици
македонски, словенечки
Вероисповед
претежно православие
Сродни народи

Според последниот попис од 2002 година, во таа држава живееле 3.972 Македонци[1], a 4,760 лица се изјасниле дека македонскиот јазик им е мајчин јазик.

Имиграција

уреди

Во времето на СФРЈ, многу Македонци мигрирале во Социјалистичка Република Словенија. Повеќето од нив дошле од источниот дел на СР Македонија и тие се доселиле воглавно во Крањ и во главниот град, Љубљана. Македонци има и во поголемите градови како Јесенице, Нова Горица, Марибор и Цеље. Околу 450 Македонци живеат во подрачјето на Цеље.

Култура

уреди

Во Словенија има три големи културни македонски друштва. Најголемото е „КУД Македонија“ од Љубљана[2], „КУД Кирил и Методиј“ од Крањ [3] и „КУД Билјана“ од Марибор.[4] Тие биле основани во 90-те кога Словенија станала независна република. Културните друштва биле основани за да се поттикне изучување на македонскиот јазик, традиција и култура за тие кои живеат во Словенија. Овие културни друштва главно ги слават големите празници како Велигден, Илинден и Божиќ. Секое друштво има свој центар за собири и фолклорни концерти. Исто така има и училиште за македонски јазик во Крањ за помладите Македонци.

Вера

уреди

Македонците во Словенија се претежно православни, но има и Македонци од муслиманска вероисповед - Македонци Муслимани. Поради недостаток на свештеници, постои само една македонска православна црква во Словенија, која е отворена само во одредени денови; за неделни собири се користи српската православна црква. Првата македонска црковна организација била MCO (Македонски црковен одбор/Makedonski crkoven odbor). На 13 април 1993 била одржана првата нивна средба каде што било одлучено да се основа Македонска црква во Словенија. Добри односи има меѓу Македонската православна црква и Римокатоличката црква. Многу Македонци исто така ја користат и Српската православна црква.

Црквата „Света Марија Рожденска“ која е сместена во Крањ, е користена од страна на Македонците за поголемите празници.[5]

Медиуми

уреди

Во Словенија има само еден весник кој е наменет за Македонците во Словенија наречен „Наше сонце“. Печатен е од страна на Македонското друштво Кирил и Методиј од Крањ. Првото издание било испечатено на 1 декември 1997. Весникот главно пишува за проблемите и активностите на Македонците кои живеат во Словенија.[5]

Наводи

уреди
  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2017-04-26. Посетено на 2012-11-17.
  2. MKD-Makedonija-http://www.mkdmakedonija.si/
  3. MKD Kranj-http://www.mkd-kim.si//
  4. MKD Biljana-http://www.mkd-biljana.si/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=6%7C
  5. 5,0 5,1 Naše Sonce-http://www.mkd-kim.si/vesnik/nase%20sonce%20-%20st%201%20-%20december%201997.pdf

Поврзано

уреди