Македонска музика

ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА
Macedonian Philharmonic Orchestra.jpg
Античка македонска музика
Средновековна македонска музика
Македонска музика во османлискиот период
Преродбена македонска музика
Македонска музика помеѓу двете светски војни
Повоена македонска музика
Македонска народна музика
Современа македонска музика

Македонска музика е музиката во Македонија и на македонскиот народ. Низ историјата, како што македонскиот народ влијаел врз и се менувал од соседните балкански народи, музиката е можеби најважен доказ за културата и традицијата низ вековите. Народната, духовната и класичната музика се неприкосновени столбови за етничкиот карактер на Македоците. Низ XX и XXI век, овие музички вредности активно се негуваат и растат. Исто така, светската современа музика игра голема улога во глобализацијата на македонската музика, па така, музички жанрови како Рок, Џез, Блуз и Електронска музика, меѓу многу други, даваат корени кон оформување на современата македонска музика.

Македонски групи, пејачи и пејачкиУреди

Рок музикаУреди

Забавна музикаУреди

Народна музикаУреди

Македонски композиториУреди

Македонски изведувачи на класична музикаУреди

Надворешни врскиУреди

Дополнителна список на податоци за музички групи, изведувачи, инструменталисти, музички продуценти, композитори, музички автори од Македонија.

НаводиУреди