Австралиски Македонци

Од Википедија, слободната енциклопедија

Македонци во Австралија или Австралиски Македонци — едно од поголемите етнички малцинства во државата со над 100.000 припадници. Според ОМД во Австралија има околу 200.000 Македонци. Најголема имиграција на Македонците има за време на Грчката граѓанска војна и Втората светска војна. Исто така голем број на миграции од Македонија во Австралија има во 60-тите и 70-тите години на XX век.

Австралиски Македонци
Macedonian Australians
Вкупен број
98.570 - 200.000 (попис 2016)[1][2][3]
Подрачја со значајно население
Мелбурн, Сиднеј, Волонгонг, Њукасл, Перт, Бризбејн, Голд Кост
Јазици
македонски и англиски
Вероисповед
Македонска православна

НаводиУреди