Ж или во мала форма ж (стара кирилица: , глаголица: Ⰶⰶ) — буква од кириличните азбуки, а осма по ред во македонската азбука. Фонетска вредност на буквата во словенските јазици е /ʒ/. Буквата се користи и кај несловенските јазици,каде има фонетска вредност /ʒ/, /ʐ/, или /dʒ/, во зависност од јазикот. Старото име на буквата е живете () и немала бројчена вредност. Потеклото на буквата не е познато за сигурно, нема слична буква со неа во ниту една друга азбука освен во глаголицата.

Кирилична буква Ж
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Употреба

уреди

Ж се користи во сите словенски јазици кои се пишуваат на кирилица, но и кај повеќето од несловенските јазици кои се пишуваат на кирилица.

јазик редослед во
азбуката
глас (македонски и МФА) транслитерација
белоруски 8 мека ж или ж (/ʐ/) ž
бугарски 7 ж (/ʒ/) zh
македонски 8 ж (/ʒ/) zh
руски 8 мека ж или ж (/ʐ/) zh
српски 8 ж (/ʒ/) ž
украински 9 ж (/ʒ/) zh
узбечки (1940–1994) 8 џ (/dʒ/) или ж (/ʒ/) (во руски зборови) j
монголски 8 ч (/tʃ/) j
киргиски 8 џ (/dʒ/) j
дунгански 8 мека ж или ж (/ʐ/) r
други несловенски јазици ж (/ʒ/)

Кодна позиција

уреди
Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинарен бројчен систем
Unicode голема 1046 0416 002026 0000010000010110
мала 1078 0436 002066 0000010000110110
ISO 8859-5 голема 182 b6 266 0010110110
мала 214 d6 326 0011010110
KOI 8 голема 246 f6 366 0011110110
мала 214 d6 326 0011010110
Windows 1251 голема 198 c6 306 0011000110
мала 230 e6 346 0011100110

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш