кирилична буква јае
Cyrillic letter Yae.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Јае (Ԙ ԙ; закосено: Ԙ ԙ) — буква од проширената кирилица,[1] лигатура на буквите Я (ја) и Е; я и е.

Буквата се коистела во старата азбука на мордвинските јазици, каде ги претставувала гласовите [jæ].

Сметачки приказУреди

Знак Ԙ ԙ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА ЈАЕ КИРИЛИЧЧНА МАЛА БУКВА ЈАЕ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1304 U+0518 1305 U+0519
UTF-8 212 152 D4 98 212 153 D4 99
Бројчена ознака Ԙ Ԙ ԙ ԙ

НаводиУреди

  1. „Cyrillic Supplement: Range: 0500–052F“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. стр. 45. Посетено на 2011-05-23.