Л со средна кука (Ԡ ԡ; закосено: Ԡ ԡ) — буква од проширената кирилица. на основа на буквата л, но со придодадена кука на средината од десниот крак.

л со средна кука
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Денес не се користи во ниедна современа азбука, а порано била присутна во апхаскиот и чувашкиот јазик.

Сметачки запис

уреди
Знак Ԡ ԡ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
Л СО СРЕДНА КУКА
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
Л СО СРЕДНА КУКА
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1312 U+0520 1313 U+0521
UTF-8 212 160 D4 A0 212 161 D4 A1
Бројчена ознака Ԡ Ԡ ԡ ԡ

Поврзано

уреди