Н со средна кука (Ԣ ԣ; закосено: Ԣ ԣ) — буква од проширената кирилица, на основа на н, но со кука во средината на десната ногарка.

кирилична буква
н со средна кука
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Буквата порано се користела во чувашкиот јазик, каде ја претставувала заднонепчената носна согласка /ŋ/, како што се изговара нг во зборот „вангла“.

Сродни букви

уреди

Сметачки запис

уреди
Знак Ԣ ԣ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
Н СО СРЕДНА КУКА
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
Н СО СРЕДНА КУКА
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1314 U+0522 1315 U+0523
UTF-8 212 162 D4 A2 212 163 D4 A3
Бројчена ознака Ԣ Ԣ ԣ ԣ

Поврзано

уреди