Ӿ (Ӿ ӿ; ракописно: Ӿ ӿ) — буква од кирилицата.[1] Во Уникод, оваа буква се нарекува „Ха со црта“.[1] Обликот е добиен од кириличната буква Х (Х х Х х).

Ӿ се користи само во азбуката на нивсхиот јазик, каде ја претставува безвучната голтничка струјна согласка /h/, слично на изговорот на h во „hat“.[2]

Сметачки кодови уреди

Знак Ӿ ӿ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
Ӿ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
Ӿ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1278 U+04FE 1279 U+04FF
UTF-8 211 190 D3 BE 211 191 D3 BF
Бројчена ознака Ӿ Ӿ ӿ ӿ

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Cyrillic: Range: 0400–04FF“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. 2010. стр. 43. Посетено на 2011-05-18.
  2. Ager, Simon (ed.). „Nivkh (Нивхгу/Nivxgu)“. Omniglot: Writing systems & languages of the world. Посетено на 2011-05-18.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)