Й — буква на кириличната азбука[1]. Направена од кириличната буква И со додавање на црта над неа. Буквата е единаесетта во руската азбука, каде се нарекува „кратко и“ (руски: и краткое). Исто така буквата се уботребува во бугарскиот јазик и е десетта буква во бугарската азбука, а ја има и во украинската азбука каде што е четиринаесетта буква и е наречена „јот“ (украински: йот). Буквата има звучна вредност /j/ исто како македонската буква J.

Кирилична буква Й
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Кодна позиција

уреди
Кодирање на карактер Големина Децинал Хексадецимал Октал Бинар
Уникод Голема 1049 0419 002031 0000010000011001
Мала 1081 0439 002071 0000010000111001
ISO 8859-5 Голема 185 b9 271 0010111001
Мала 217 d9 331 0011011001
KOI 8 Голема 234 ea 352 0011101010
Мала 202 ca 312 0011001010
Windows 1251 Голема 201 c9 311 0011001001
Мала 233 e9 351 0011101001

Наводи

уреди
  1. Franklin, Simon (2019-05-16). The Russian Graphosphere, 1450-1850 (англиски). Cambridge University Press. стр. 108. ISBN 978-1-108-49257-7.