Отвори го главното мени

УпотребаУреди

Оваа буква потекнува од латиничната буква Ӕ. Буквата има звучна вредност /æ/ во осетскиот јазик. Буквата останала од латиницата, по заменувањето со кирилицата.

КодирањеУреди

Знак Ӕ ӕ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LIGATURE A IE CYRILLIC SMALL LIGATURE A IE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1236 U+04D4 1237 U+04D5
UTF-8 211 148 D3 94 211 149 D3 95
Бројчена ознака Ӕ Ӕ ӕ ӕ

ПоврзаноУреди