кирилична буква
шха со испуст
Cyrillic letter Shha with descender.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Шха со испуст (Ԧ ԧ; закосено: Ԧ ԧ) — буква од проширената кирилица,[1] изведена од кириличната буква сха (Һ һ Һ һ) со придодавање на испуст од десната ногарка.

Буквата е користи во татскиот и планинскоеврејскиот (јудеотатски) јазик, каде ја претставува гласилната избувна согласка /ʔ/.[2]

Сметачки записУреди

Знак Ԧ ԧ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
СХА СО ИСПУСТ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
СХА СО ИСПУСТ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1318 U+0526 1319 U+0527
UTF-8 212 166 D4 A6 212 167 D4 A7
Бројчена ознака Ԧ Ԧ ԧ ԧ

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Cyrillic Supplement: Range: 0500–052F“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. p 45. Посетено на 2011-05-19.
  2. Priest, Lorna A. „Proposal to Encode Additional Latin and Cyrillic Characters“ (PDF). Посетено на 2011-05-19.

Надворешни врскиУреди