двојно ч
Cyrillic letter Cche.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Двојно ч (Ꚇ ꚇ; закосено: Ꚇ ꚇ) — буква од проширената кирилица[1] која се користела во старите апхаски азбуки и ја претставувала безвучната свиена слеана согласка /tʂ/. Нејзин творец е баронот Петар Карлович Услар, кој ја објавил во неговото лингвистичко дело „Абхазский язык“.[2] Најпрвин буквата имала облик на Ҽ, но во 1887 г. неговиот труд бил преиздаден од М. Завадски, кој ѝ го изменил обликот на буквата во двојно ч.[2] Подоцна е вратен стариот облик на Услар, кој денес се користи во современата апхаска азбука.

Сметачки записУреди

Знак
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА ДВОЈНО Ч КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА ДВОЈНО Ч
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 42630 U+A686 42631 U+A687
UTF-8 234 154 134 EA 9A 86 234 154 135 EA 9A 87
Бројчена ознака Ꚇ Ꚇ ꚇ ꚇ

НаводиУреди

  1. „Cyrillic Extended-B: Range: A640–A69F“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. Unicode Inc. 2010. стр. 998. Посетено на 31 October 2011.
  2. 2,0 2,1 Бгажба Х. С. Из истории письменности в Абхазии. — Тбилиси. 1967. С. 34