Лха (Ԕ ԕ; italics: Ԕ ԕ) — буква од проширената кирилица. Изгледа како вкрстување на буквите л и х, но не може да се состави како лигатура.

кирилична буква лха
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Буквата наоѓала примена во азбукатата на мокшанскиот јазик што се користела во 1920-тите, каде ја претставувала безвучната венечна странична согласка /l̥/.

Сметачки запис

уреди
Знак Ԕ ԕ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛМА БУКВА ЛХА КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА ЛХА
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1300 U+0514 1301 U+0515
UTF-8 212 148 D4 94 212 149 D4 95
Бројчена ознака Ԕ Ԕ ԕ ԕ