Копа (Ҁҁ) била буква од старословенското писмо која била добиена од грчката буква Копа. Денес не се користи во ниту едно кирилично писмо. Во рамките на старословенскиот јазик се користела главно за транслитерација на истоимената грчка буква.

Ҁҁ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Во словенските јазици оваа буква немала никаква звучна вредност, туку се користела исклучиво како бројка за бројчената вредност 90, но за таа намена набргу била заменета со буквата Ч, која изгледала слично и дотогаш немала бројчена вредност. Изолирани примери за употреба на Ч како бројка наоѓаме во источни и јажни словенски текстови веќе од XI век, додека копа продолжила редовно да се употребува и во XIV век. Меѓутоа кај некои варијанти на западната кирилица, копа си ја задржала функцијата, а буквата Ч се користела за бројката 60, наместо Ѯ.