Ђ — шестата буква во српската азбука и има звучна вредост /ʥ/. Буквата во српскиот јазик била воведена од Вук Караџиќ од старословенската буква ћ. Звучната вредност на буквата е слична со македонската звучна вредност на буквата Ѓ и се многу слични. Разликата помеѓу двете букви е во тоа што македонската буква ѓ има помека звучна вредност. При транскрипција, буквата Ђ се пишува како Đ đ. Гласот потекнува од кириличната ћ или глаголската .

Кирилична буква Ђ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Кодна позиција

уреди
Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинарен бројчен систем
Уникод Голема 1026 0402 002002 0000010000000010
Мала 1106 0452 002122 0000010001010010
ISO 8859-5 Голема 162 a2 242 0010100010
Мала 242 f2 362 0011110010
Windows 1251 Голема 128 80 200 0010000000
Мала 144 90 220 0010010000