Кирилична буква Д
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Буквата Д (кирилица: д, глаголица: Glagolitic dobro.svg) е петтата буква во македонската азбука и петтата буква во стандардната кирилична азбука. Буквата има звучна вредност /d/ во скоро сите словенски јазици што користат кирилица. Потекнува од грчката буква делта, но со видни разлики во формата на буквата. Ракописната верзија е малку поразлична од печатената и малата ракописна буква д потсетува на латиничната мала буква g.

Кодна позицијаУреди

Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинарен бројчен систем
Уникод Голема 1044 0414 002024 00000100 00010100
Мала 1076 0434 002064 00000100 00110100
ISO 8859-5 Голема 180 B4 264 10110100
Мала 212 D4 324 11010100
KOI 8 Голема 228 E4 344 11100100
Мала 196 C4 304 11000100
Windows 1251 Голема 196 C4 304 11000100
Мала 228 E4 344 11100100


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш