Cyrillic letter
Aleut Ka
Cyrillic letter Aleut Ka.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Алеутско к (Ԟ ԟ; закосено: Ԟ ԟ) — буква од проширената кирилица. Се образува од буквата к и коса црта на горниот крак.

Буквата се користела во алеутскиот јазик во XIX век, каде ја претставувала безвучната ресична избувна согласка /q/. Со повратокот на алеутската азбука во 1980-тите, буквата е заменета со Ӄ (к со кука).

Сметачки записиУреди

Знак Ԟ ԟ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
АЛЕУТСКО К
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
АЛЕУТСКО К
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1310 U+051E 1311 U+051F
UTF-8 212 158 D4 9E 212 159 D4 9F
Бројчена ознака Ԟ Ԟ ԟ ԟ

ПоврзаноУреди

Други кирилични букви со кои се претставува гласот /q/: