Отвори го главното мени

УпотребаУреди

Буквата ја користи чувашки јазик. Буквата потекнува од кириличната буква Е со одредени модификации. Буквата има звучна вредност /ɘ/.[1]

КодирањеУреди

Знак Ӗ ӗ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
IE WITH BREVE
CYRILLIC SMALL LETTER
IE WITH BREVE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1238 U+04D6 1239 U+04D7
UTF-8 211 150 D3 96 211 151 D3 97
Бројчена ознака Ӗ Ӗ ӗ ӗ

НаводиУреди

  1. Ager, Simon (ed.). „Chuvash (Чӑваш чӗлхи)“. Omniglot: Writing systems & languages of the world. конс. 2011-04-25. 

ПоврзаноУреди