Отвори го главното мени

УпотребаУреди

Буквата потекнува од кириличната буква Ж со одредени модификации. Буквата има звучна вредност /dʒ/.

КодирањеУреди

Знак Ӝ ӝ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
ZHE WITH DIAERESIS
CYRILLIC SMALL LETTER
ZHE WITH DIAERESIS
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1244 U+04DC 1245 U+04DD
UTF-8 211 156 D3 9C 211 157 D3 9D
Бројчена ознака Ӝ Ӝ ӝ ӝ

ПоврзаноУреди

НаводиУреди