Ғ е кирилична буква која ја користат несловенски јазици. Буквата ја користат следниве јазици: казашки јазик, узбечки јазик,таџички јазик и башкирски јазик. Буквата потекнува од кириличната буква Г со додадена хоризонтална црта.

Ғғ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
[[Ҁ|]] [[Ѻ|]] [[Ѹ|]] [[Ѡ|]] [[Ѿ|]] [[Ѣ|]] [[Ꙗ|]] [[Ѥ|]]
[[Јус|]] [[Јус|]] [[Јус|]] [[Јус|]] [[Ѯ|]] [[Ѱ|]] [[Ѳ|]] [[Ижица|]]
[[Ижица|]]

Употреба

уреди

Буквата Ғ е 5-а буква на башкирската азбука. Звучна вредност на Ғ во башкирскиот јазик е /ɣ/: балаларға /bɑlɑlɑr'ɣa/, а понекогаш се користи за истиот глас во тофанскиот и казашкиот. Во казашкиот, таџичкиот и узбечкиот се користи за гласот /ʁ/.

Кодирање

уреди
Знак Ғ ғ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
GHE WITH STROKE
CYRILLIC SMALL LETTER
GHE WITH STROKE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1170 U+0492 1171 U+0493
UTF-8 210 146 D2 92 210 147 D2 93
Бројчена ознака Ғ Ғ ғ ғ

Поврзано

уреди