Комско Ԋ (Ԋ ԋ; ракописно: Ԋ ԋ) — буква од комската азбука, поинаков вид на кирилицата. Се користела за пишување на комскиот јазик во 1920-ите и во мордвинските јазици. Обликот е сличен на латинската буква хваир (Ƕ ƕ), но обликот на малата буква е помала верзија на големата буква. Комското Ԋ ја претставува преднонепчената носна согласка /ɲ/, нешто налик на изговорот на ni во „onion“. Слична е на кириличната буква Њ (Њ њ), и на латиснкиот диграф NJ (NJ Nj nj) кој се користи во хрватскиот и српскиот јазик.

Сметачки кодови

уреди
Знак Ԋ ԋ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БИУКВА
КОМСКО Ԋ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
КОМСКО Ԋ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1290 U+050A 1291 U+050B
UTF-8 212 138 D4 8A 212 139 D4 8B
Бројчена ознака Ԋ Ԋ ԋ ԋ

Поврзано

уреди