Буквата Г (кирилица: г, глаголица: ) е четвртата буква на старата кирилица и е дел од денешните кирилски азбуки. Според МФА, буквата во македонскиот и српскиот јазик има вредност /g/, додека во рускиот, белорускиот и украинскиот јазик /g/, /k/, [ɣ] или /ɦ/, во зависност од тоа каде во зборот се наоѓа буквата и во кој јазик се користи. Формата на буквата потекнува од формата на грчката буква гама. Кирилската буква Г има иста вредност, име и значење со глаголската буква која се нарекувала глаголи.[1]

Гг
Бројна вредност:3
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Кодна позиција уреди

Кодирање на карактер Големина Децинала Хексадецимала октал Бинарен бројчен систем
Уникод Голема 1043 0413 002023 0000010000010011
Мала 1075 0433 002063 0000010000110011
ISO 8859-5 Голема 179 b3 263 0010110011
Мала 211 d3 323 0011010011
KOI 8 Голема 231 e7 347 0011100111
Мала 199 c7 307 0011000111
Windows 1251 Голема 195 c3 303 0011000011
Мала 227 e3 343 0011100011

Наводи уреди

  1. Старословенски јазик, Радмила Угринова - Скаловска, Скопје.

Поврзано уреди


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш