Ы или јери (кирилица: ; глаголица: ) — буква од кирилицата. Ја претставува фонемата /i/ по непалатализирани (тврди) согласки во белоруската, русинската и руската азбука. Заради фонолошкиот процес, фактичката реализација на /i/ по тврди согласки се вовлекува кон затворена централна незаоблена согласка (МФА: [ɨ]).

Кирилична буква Ы
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Како и многу кирилични букви, првобитно ова било лигатура помеѓу јер ъ и I (тогашно і, без точка или со две точки) или Иже (тогашно и, сегашно н). Во старите ракописи, оваа буква секогаш ја среќаваме како ъі или ън. Денешната форма еволуирала по губењето вредноста на ъ и ь како самогласки од старословенскиот јазик.

Буквата јери во неколку фонтови

Оваа буква обично се романизира како y, додека во македонскиот се транскрибира како „и“.

Постојат неколку лични и општи именки (меѓу кои и некои географски поими во Русија) кои започнуваат со оваа буква: Итик-Кјујол (Ытык-Кюёль), Игиата (Ыгыатта), село и река Јакутија, и Илчи Мундок (Ыльчи Мундок), корејски војсководец.

Буквата ы повеќе не постои во украинската азбука, но постои сличен звук, кого го претставува буквата И.