Кирилични букви Ѵ и Ѷ
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Ижица (кирилица: ѵ и ѷ, глаголица: Glagolitic izhitsa.svg) — последната буква од кириличната азбука. Буквата била користена за пишување на звукот ипсилон или /y/ што се наоѓал во зборови од грчко потекло. Но со подоцнежниот развој, буквата се изговарала како /i/ и дошло до одвишок на оваа буква, бидејќи се користела буквата И. Во рускиот јазик се користела сè до 18 и почетокот на 19 век, а додека во српскиот јазик се извадила од употреба дури со реформите на Вук Караџиќ. Во македонскиот јазик се користела сè до 18 и почеток на 19 век.

Кодна позицијаУреди

Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинар
Уникод за Ѵ Голема 1140 0474 002160 0000010001110100
Мала 1141 0475 002161 0000010001110101
Уникод за Ѷ Голема 1142 0476 002162 0000010001110110
Мала 1143 0477 002163 0000010001110111