Кирилична буква Є
Image-Cyrillic letter Ukrainian Ie.png
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Є — осма буква во современата украинска азбука, а до средината на 19 век, пред реформите на Вук Караџиќ, била и во српската азбука. Потекнува од старословенскиот јазик.

Во почетокот на зборот, по самогласка или апостроф, означува два звука [je].

  • Єва [Јева] - Ева
  • Maєш [Мајеш] - Имаш
  • Скоп'є [Скопје] - Скопје

По согласка - звукот [е] ја палатизира претходната согласка (на пример, во транслитерација од јазици кои немаат самогласки што ги палатизираат согласките, на пример во српскиот и македонскиот јазик).

  • Његушко Поље - Нєґушко Полє
  • Њемања Видиќ - Нєманья Відічь