Ґ - четврта буква од украинската азбука. По звучност е слично на македонското „г“. Во украинската азбука постои од почетокот на 1800 година, во периодот на советската власт од 1933 - 1990 оваа буква не е во употреба, бидејќи во 1933 година, во времето на јазичните реформи во СССР, според идеологијата - за украинската азбука да биде послична со руската, оваа буква беше одземена од украинската азбука. Се вратила во употреба во украинската азбука во 1990 година, согласно третото издание на украинскиот правопис.

Кирилична буква Ґ
Фонетска вредност:[ɡ]
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

При транслитерација од романо-германските јазици се пишува наместо „g“.

  • Sigmund Freud - Зіґмунд Фройд
  • Martin Heidegger - Мартін Гайдеґґер
  • Johann Goethe - Йоганн Ґете

При транслитерација од македонскиот јазик се пишува наместо македонското „г“.