Э — дел од стандардната кирилица. Денес таа буква се користи во рускиот јазик и се нарекува обратно е (Е обратное). Исто така може да се најде и во некои други азбуки и ја претставува звучната вредност /e/. Во Модлавија буквата се користела наместо звукот шва /ə/ а денес на тој начин се користи само во Приднестровие.

Кирилична буква Э
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Кодна позиција

уреди
Кодирање Големина Децимал Хексадецимал Октал Бинар
Уникод Голема 1069 042D 2055 10000101101
Мала 1101 044D 2115 10001001101
ISO 8859-5 Голема 205 CD 315 11001101
Мала 237 ED 355 11101101
KOI 8 Голема 252 FC 374 11111100
Мала 220 DC 334 11011100
Windows 1251 Голема 221 DD 335 11011101
Мала 253 FD 375 11111101