Буквата Б (кирилица: , глаголица: ) е втората буква во старата кирилица и во денешните кирилски азбуки. Кирилската буква Б има иста вредност, име и значење со глаголската буква . Буквата се користи во сите кирилски азбуки, како на пример во македонската азбука, руската азбука, српската азбука, украинската азбука, белоруската азбука и монголската азбука. Според МФА, буквата има вредност /b/ и нема бројчена вредност. Формата на буквата Б веројатно потекнува од грчката буква бета. Во старословенскиот јазик оваа буква се нарекувала боукы или буки што во превод значи букви.[1]

Кирилична буква Б
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Кодови

уреди
Код на знак Големина Децимална вредност Хексидецимална вредност Октална вредност Бинарна вредност
Уникод Голема 1041 0411 002021 0000010000010001
Мала 1073 0431 002061 0000010000110001
ISO 8859-5 Голема 177 b1 261 0010110001
Мала 209 d1 321 0011010001
KOI 8 Голема 226 e2 342 0011100010
Мала 194 c2 302 0011000010
Windows 1251 Голема 193 c1 301 0011000001
Мала 225 e1 341 0011100001

Наводи

уреди
  1. Старословенски јазик, Радмила Угринова - Скаловска, Скопје

Поврзано

уреди


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш