Коми зје (Ԅ ԅ; италик: Ԅ ԅ) — буква од комската азбука, вид на запис на кирилица. Се користела само при записите на комитскиот јазик во 1920-ите како и во мордвинските јазици.

Кирилична буква Коми зје
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Изговорот на оваа буква е [z]~[ʒ].

Компјутерски записи

уреди
Знак Ԅ ԅ
Уникоден назив ГОЛЕМА КИРИЛИЧНА БУКВА
КОМИ ЗЈЕ
МАЛА КИРИЛИЧНА БУКВА
КОМИ ЗЈЕ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1284 U+0504 1285 U+0505
UTF-8 212 132 D4 84 212 133 D4 85
Бројчена ознака Ԅ Ԅ ԅ ԅ

Поврзано

уреди