Ӂӂ
Cyrillic letter Ӂӂ.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Ӂкирилична буква која се користела за несловенски јазици.

УпотребаУреди

Буквата ја кориселе следниве јазици: гагауски јазик и молдавски јазик. Буквата потекнува од кириличната буква Ж со одредени модификации. Буквата има звучна вредност /dʒ/ и е иста со македонската буква џ.

КодирањеУреди

Знак Ӂ ӂ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
ZHE WITH BREVE
CYRILLIC SMALL LETTER
ZHE WITH BREVE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1217 U+04C1 1218 U+04C2
UTF-8 211 129 D3 81 211 130 D3 82
Бројчена ознака Ӂ Ӂ ӂ ӂ

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди