кирилична буква ин
Cyrillic letter Yn.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Ин или ’н (Ꙟ ꙟ) — архаична буква од кирилицата, налик на кирилично пси (Ѱ ѱ) наопачки.

Буквата некогаш се користела во романската кирилица, каде ги претставувала гласовите [ɨn], [ɨm] и [ɨ] на почетокот од зборовите. Во современата латинична романска азбука истата улога ја имаат în, îm и î.

Сметачки записУреди

Знак
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА ИН КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА ИН
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 42590 U+A65E 42591 U+A65F
UTF-8 234 153 158 EA 99 9E 234 153 159 EA 99 9F
Бројчена ознака Ꙟ Ꙟ ꙟ ꙟ

ПоврзаноУреди