кирилична буква
п со испуст
Cyrillic letter Pe with descender.PNG
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

П со испуст (Ԥ ԥ; закосено: Ԥ ԥ) — буква од проширената кирилица која се користи во апхаскиот јазик. Ја претставува приздивната согласка /pʰ/, како што се изговара п во зборот пошта.

Сродни буквиУреди

Во современата рунетска култураУреди

Оваа буква служи и како еуфемизам во денешниот Рунет за безобразниот збор „пиздец“ (пиздарија).

Сметачки записУреди

Знак Ԥ ԥ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
П СО ИСПУСТ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
П СО ИСПУСТ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1316 U+0524 1317 U+0525
UTF-8 212 164 D4 A4 212 165 D4 A5
Бројчена ознака Ԥ Ԥ ԥ ԥ

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди