Тврдиот знак, голем ер или Ъ (кирилица: ; глаголица: ) — буква во кирилицата, 27. во бугарскaтa и 28. во рускaтa азбука. Позната е уште како ер голям на бугарски или твёрдый знак на руски.

Кирилична буква Ъ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Во бугарскиот јазик го означува звукот /ɤ/ и понекогаш звукот /ə/. Во рускиот јазик не го означува звукот, тврдиот знак се ставa помеѓу согласката и јотованата самогласка (я,ю,е,ё) и означува дека претходната согласка не е палатализирана.

На пример: Адъютант (Аѓутант), Съезд (Сјезд).

Пред реформите во рускиот јазик во 1918, и во бугарскиот во 1946, тврдиот знак се додавал на крајот на зборот, доколку завршувал со согласка. На пример: свѣтъ, Бѣлградъ, миръ итн.