Ԝ (кирилица) (Ԝ ԝ; ракописно: Ԝ ԝ) — буква од кирилицата.[1] Во сите свои облици наликува точно како, латинската буква W (W w W w) when it represents /w/ in "walrus".

Ԝ (кирилица) се користи во кириличниот правопис на курдскиот јазик и во (во некои верзии на правописот) на јагнобскиот јазик.

Употреба

уреди

Изговоритр прикажани во табелата се првичните за секој од јазиците, за детали Погледајте ги статиите за јазиците и на ракописната мала буква Ԝ е слична на омега.

Јазик Изговор
Курдски јазик /ʋ/
Јагнобски јазик /β̞/
Руски јазик /w/

Сметачки кодови

уреди
Знак Ԝ ԝ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА Ԝ КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА Ԝ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1308 U+051C 1309 U+051D
UTF-8 212 156 D4 9C 212 157 D4 9D
Бројчена ознака Ԝ Ԝ ԝ ԝ

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Cyrillic Supplement: Range: 0500–052F“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. стр. 45. Посетено на 2011-05-23.