кирилична буква рха
Cyrillic letter Rha.svg
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Рха (Ԗ ԗ; закосено: Ԗ ԗ) — буква од проширената кирилица. Изгледа како вкрстување на буквите р и х, но не е лигатура што може да се состави.

Буквата се користела во азбуката на мокшанскиот јазик, каде ја претставувала безвучната венечна трепетна согласка /r̥/.

Сметачки записУреди

Знак Ԗ ԗ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА РХА КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА РХА
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1302 U+0516 1303 U+0517
UTF-8 212 150 D4 96 212 151 D4 97
Бројчена ознака Ԗ Ԗ ԗ ԗ

ПоврзаноУреди