Комско Ԍ (Ԍ ԍ; ракописно: Ԍ ԍ) — буква од комската азбука, поинаков вид на кирилицата која се користела при запишување на комскиот јазик во 1920-ите. Ја прстставува безвучната венечно-преднонепчена шушкава согласка /ɕ/. Некои од облиците се слични налик на латинската буква G (G g G g).

Сметачки кодови

уреди
Знак Ԍ ԍ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
КОМСКО Ԍ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
КОМСКО Ԍ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1292 U+050C 1293 U+050D
UTF-8 212 140 D4 8C 212 141 D4 8D
Бројчена ознака Ԍ Ԍ ԍ ԍ

Поврзано

уреди