Википедија:Образовна програма:СУГС „Јосип Броз Тито“ 14/15

Кратенки:
ВП:ЈБТ 14/15
Лого на Образовната програма на Википедија
Лого на Образовната програма на Википедија

Образовната програма на Википедија во СУГС „Јосип Броз Тито“ 2014-15 — прва годишна програма која има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии од разни области на Википедија на македонски јазик од страна на учениците на средното училиште СУГС „Јосип Броз Тито“ во Скопје. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Потфатот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на потфатот и соодветните потстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата.

Цели уреди

Работата на учесниците во овој образовен потфат е насочена кон остварување на следните цели:

  • создавање нови квалитетни статии од различни области;
  • подобрување на квалитетот и надополнување на постоечките статии;
  • зголемување на обемот на стручни содржини од различни области на македонски јазик.

Членови уреди

Физика уреди

Доколку сте ученик во СУГС „Јосип Броз Тито“ и сте заинтересирани да се вклучите во рамките на уредување на различни статии по наставните предмети кои се изучуваат, Ве молиме користете ја следната табела за додавање на Вашето корисничко име, клас во кој сте ученик и придонес.

Бр. Корисник Клас Наставен предмет Придонес Забелешки Освоени бодови
1 Марио Пуовиќ
III10
Физика
15
2 М.Лазоска
III1
Физика
Даниел Габриел Фаренхајт
Јадрена енергија на сврзување
Јадрено цепење
15
3 Филип Карафилоски
III2
физика
Роберт Миликан
Џејмс Данлоп
15
4 Бенјамин Алжуроски
III3
Физика
Јоханес ван дер Валс
Јадрено соединување
Јадрен реактор
15

5 М.Трајаноска
III2
физика
Макс фон Лауе
Децибел
Главен квантен број
15
6 Арифе Лјутвиовска
III13
физика
Георг Ом
15
7 Георгина Димитриевска
III10
физика
Анри Бекерел
15
8 Емил Асотич
III7
физика
Петар Капица
15
9 Дамјан Дракуловски
III2
физика
Вернер фон Браун
10 Димитри Шкоклев
III2
физика
Луј де Број
Јупитерови тројанци
15
11 Михаил Лекоски
III8
физика
Вилијам Роуан Хамилтон
15
12 Никола Цветкоски
III2
физика
Михаил Василевич Ломоносов
15
13 Иван Џонов
III2
физика
Карл Фердинанд Браун
15
14 Филип Попов
III9
физика
Паскуал Јордан
15
15 Коста Начески
III2
физика
Алексис Клеро
Ортов Облак
15
16 Симона Циева
III6
Физика
Шарл Огистен де Кулон
15
17 Кристијан Бојковски
III6
Физика
Хајнрих Рудолф Херц
18 Матеа Крстеска
III2
Физика
Хенри Мозли
19 Магдалена Софеска
III2
Физика
Гаспар Гистав Кориолис
15
20 Даме Ивановски
III7
Физика
Алесандро Волта
Лав Ландау
15
21 Џемка Бектеш
III13
физика
Јојчиро Намбу
15
22 Мартин Новески
III1
физика
Субраманијан Чандрасекар
Чандрасекара Бенката Раман
15
23 Никита Калпаковски
III10
физика
Филип Ленард
24 Ангела Василевска
III10
физика
Авицена користен е бот за превод
15
25 Александар Трајковски
III4
физика
Вилијам Шокли
26 Стефан Стојановски
III10
физика
Ричард Фајнман
27 Гулевска Невена
III10
физика
Кристијан Хајгенс
28 Катерина Жерновска
III10
физика
Питер Хигс
29 Наташа Комненовиќ
III3
физика
Јоханес Кеплер
15
30 Ева Катниќ
III3
физика
Ервин Шредингер
31 Мартин Миланоски
III2
физика
Макс Планк
15
32 Емилија Стојковска
III9
физика
Абдус Салам
15
33 Дарија Тимофејев
III1
физика
Шатјендранат Бозе
Константин Циолковски
34 Андреја Димоска
III3
Физика
Џејмс Кларк Максвел
15
35 Кристијан Кузмановски
III2
Физика
Кристијан Доплер
Заднептунци
15
36 Давид Митрески
III4
Физика
Артур Комптон
15
37 Никола Русев
III1
Физика
Огистен Луј Коши
15
38 Мартин Икономов
III2
Физика
Бенџамин Френклин
15
39 Бојан Христов
III2
Физика
Огистен-Жан Френел
40 Горјан Малевски
III2
Физика
Хенри Кевендиш
Вилијам Парсонс
15
41 Тијана Милиќ
III10
Физика
Џозеф Џон Томсон
42 Јована Крстевска
III10
Физика
Арно Алан Пензијас
43 Симона Богданова
III6
Физика
Вилхелм Едуард Вебер
15
44 Марија Танеска
III3
Физика
Едвин Хабл
15
45 Бранко Стојановски
III7
Физика
Нилс Бор
46 Стефан Спасовски
III2
Физика
Паул Еренфест
47 Александар Темелков
III6
Физика
Џон Страт
15
48 Живко Спасов
III7
Физика
Вилијам Лоренс Брег
Стивен Вајнберг
15
49 Марко Младеновски
III2
Физика
Артур Едингтон
50 Олгица Оџакова
III10
Физика
Оливер Хевисајд
15
51 Антониј Тентов
III10
Физика
Волфганг Паули
52 Илија Јаневски
III10
Физика
Патрик Блекет
53 Лејла Робели
III9
Физика
eл-Бируни
54 Ема Мицковска
III10
физика
Луј Нел
Џејмс Чедвик
55 Александра Нушкова
III10
Физика
Леон Фуко
15
56 Тамара Трајковска
III10
Физика
Ото Хан
57 Елена Василевска
III10
физика
Алберт Абрахам Мајкелсон
58 Александар Гелевски
III2
физика
Јохан Бернули
59 Енес Дрпљанин
III10
физика
Карл Фридрих Гаус
60 Марија Немет
III10
Физика
Жозеф-Луј Лагранж
61 Дамјан Робев
III6
Физика
Огистен-Жан Френел
62 Филип Србиноски
III6
Физика
Макс Борн
63 Тамара Стевковска
III6
Физика
Ханс Кристијан Ерстед
15