Медал „Макс Планк“

награда за физика

Медал „Макс Планк“ (германски: Max-Planck-Medaille) — највисоката награда на Германското физичко друштво (Deutsche Physikalische Gesellschaft, најголемата светска организација на физичари). Се доделува извонредни достигнувања на полето на теориската физика и е наречена во чест на истакнатиот германски научник Макс Планк (1858-1947).

Наградата се даа секоја година, а на наградениот му се врачува златен медал и рачно напишан пергамент.[1]

Список на добитнициУреди

 
Инаугуративната награда: Макс Планк (лево) му го врачува медалот на Алберт Ајнштајн (десно) на 28 јуни 1929 г. во Берлин

Ова е список на досегашните научници наградени со медалот:[2]

НаводиУреди

  1. За медалот — Германско дизичко друштвопосет. 26 февруари 2020 г
  2. http://www.dpg-physik.de/preise/preistraeger_mp.html

Надворешни врскиУреди