Џејмс Данлоп

шкотски астроном

Џејмс Данлоп (англиски: James Dunlop 31 октомври 179322 септември 1848) — шкотски астроном, познат по неговата работа во Австралија. Тој служел како астрономски асистент кој бил ангажиран од страна на Сер Томас Брисбин да работи во неговата приватна опсерваторија, сместена во Парамата (сега именувана како Парамата), во Нов јужен Велс, околу 23 километри западно од Сиднеј за време на 1820 и 1830 година. Данлоп бил претежно визуелен набљудувач, прави ѕвездени астрономски работи за Бризбен, и по неговото завршување, тогаш независно открија и каталогизираа многу нови телескопи во јужниот дел на двојните ѕвезди и длабокото небо. Тој подоцна стана надзорник на Параматската Обзерваторија кога конечно беше продадена на Новиот Јуженo ВелскатаВлада.

Џејмс Данлоп, дело на Џозеф Беклер.

Наводи уреди


Надворешни врски уреди