Паул Еренфест (18 јануари 1880 - 25 септември 1933 година) бил австриски и холандски теоретски физичар, кој дал огромен придонес во областа на статистичката механика и нејзините односи со квантната механика, вклучувајќи и теоријата на фаза на транзиција и Еренфестова теорема

Паул Еренфест
Роден(а)18 јануари 1880(1880-01-18)
Виена, Австрија
Починал(а)25 септември 1933(1933-09-25) (возр. 53)
Амстердам
ЖивеалиштеХоландија
ДржавјанствоАвстриец (пред-1922)
Холанѓанец (по 1922)
ПолињаФизичар
УстановиЛајденски универзитет
ОбразованиеТехничко училиште
Виенски универзитет
Гетингенски универзитет
Докторски менторЛудвиг Болцман
ДокторандиЈан Бургерс
Хендрик Касимир
Дирк Костер
Самуел Гоудсмит
Хендрик Крамерс
роелф Кранс
Аренд Џоан Рутџерс
Јан Тинберген
Јан треслинг
Џорџ Уленбек
Други значајни студентиГрегори Бејт
Паул Епштајн
Виктор Тркал
Герхард Хајнрих Дике
Гунар Нордштром
Познат поЕренфестова теорема
Еренфестов парадокс
Еренфестови равенки
Еренфестов модел
создавање на поимот 'спинор'
осмислување на поимот 'ултравиолетова катастрофа'
Еренфестова класификација
Еренфест–Толманов ефект
Беззрачна состојба
време-простор
Еренфестово време
Влијаел врзРалф Корониг
Марк Кац
СопружникТатјана Афанасјева
ДецаТатјана Павловна Еренфест

Галинка Павловна Еренфест
Пол помладиот Еренфест

Василиј Еренфест

Животопис уреди

Паул Еренфест е роден и израснал во Виена во еврејско семејство од Лоштиче во Моравија.Неговите родители, Сигмунд Еренфест и Јохана Јелинек, имале продавница за самопослуга.Иако семејството не било премногу религиозно, Пол студирал хебрејски и историја на еврејскиот народ.Подоцна тој секогаш ги истакнувал своите еврејски корени.Еренфест бил одличен во основно училиште, но не бил добар и во Академска гимназија, негов најдобар предмет бил математика.По неговото пренесување во гимназија Франц Јосиф, неговите оценки се подобриле.Во 1899 година ги положил неговите завршните испити.

Тој ја усовршил хемијата во техничка Hochschule, но се курсеви во Универзитетот во Виена, а особено од Лудвиг Болцман на неговата кинетичка теорија на термодинамиката. Овие предавања имале големо влијание: тие биле инструментални во поттикнување интерес Еренфест во теоретската физика, дефинирани неговата главна област на истражување за годините што доаѓаат, и дава пример инспириран настава. Во тоа време тоа беше вообичаено во Германски - се зборува во светот да учат во повеќе од еден универзитет и во 1901 година Еренфест префрлен во Гетинген, кој до 1933 година бил важен центар за математиката и теоретската физика . Таму тој ја запознал својата идна сопруга Татјана Афансиева, еден млад математичар роден во Киев, а потоа главниот град на Киев governorate, Руска Империја, и образовани во Санкт Петербург. Во пролетта на 1903 година тој се сретна со ХА Лоренц за време на кратко патување во Лајден. Во меѓувреме се подготвуваше дисертација на Die Bewegung starrer Körper in Flüssigkeiten und die Mechanik von Hertz (Предлогот на цврсти тела во течности и механика на Херц). Тој се стекнал со звање доктор на 23 јуни 1904 година во Виена, каде што останувал до 1904-1905.

На 21 декември 1904 година се оженил со рускиот математичар Татјана Alexeyevna Afanasyeva (1876-1964), која соработувала со него во неговата работа. Тие имале две ќерки и два сина: Татјана ("Тања") (1905-1984), која исто така, станала математичар; Galinka ('Galja) (1910-1979),која станала автор и илустратор на детски книги; Пол Јуниор ('Pavlik') (1915-1939), кој исто така станал физичар, и Василиј ('Wassik') (1918-1933)

Еренфест се вратил во Гетинген, во септември 1906 година тие нема да се видат со Болцман повторно: на 6 септември, тој се преселил во Дуински во близина на Трст. Еренфест објавил обемна некролог во кој достигнувањата на Болцман се опишани. Феликс Клајн, доајен на Готингер математичари и главен уредник на Enzyklopädie der mathematischen Wissenschaften , се смета за Болцман за преглед на статистичката механика. Сега тој побара Ehrenfest да ги преземе за оваа задача. Заедно со неговата сопруга, Ehrenfest работеше на тоа за неколку години; во написот не е објавена до 1911 година тоа е преглед на работата на Болцман и неговата школа, и покажува негов стил : остар,логична анализа на основните претпоставки, јасно разграничување на нерешени прашања, како и објаснување на општите принципи со умно избрани транспарентни примери.

Во 1907 година двојката се преселила во [[Свети] Петербург]. Еренфест нашол добри пријатели таму, особено AF Joffe, но се чувствувале научно изолирани. Исто така, како австриски државјанин и од еврејско потекло, тој немал можноста за постојана позиција. Во почетокот на 1912 Еренфест тргнал на турнеја на Германски - земено универзитетите со надеж на некоја позиција. Тој го посети Берлин каде го видел Макс Планк, Лајпциг и го видел својот стар пријател Херглоц, Минхен каде што се состанале Арнолд Сомерфелд, а потоа Цирих и Виена. Додека во Прага тој се сретнал со Алберт Ајнштајн за првпат, и тие останале блиски пријатели потоа. Ајнштајн препорачува Еренфест да го наследи во неговата позиција во Прага, но тоа не вродило со плод. Ова се должи на фактот дека Еренфест бил прогласен како атеист.

Академска кариера уреди

Во октомври 1912 година Еренфест пристигнал во Лајден, и на 4 декември тој го дал неговото воведно обраќање Zur Krise der Lichtaether-Hypothese (За кризи на светлината-етер хипотеза). Тој останал во Лајден до крајот на неговата кариера. Со цел да се поттикне интеракцијата и размената меѓу физика студенти тој организираше дискусија група и братство повика De Leidsche Flesch. Тој останал во близок контакт со истакнати физичари од земјата и од странство, и ги поканил да ја посетат и Лајден даде презентација во своето предавање серија.

Иако Еренфест чувствува дека има малку повеќе, тој би можел да ги учат своите ученици, тој ќе ги испрати до други центри во Европа за повеќе обука. Тој, исто така, ќе ги охрабри да прифати работа во странство.

Меѓу неговите студенти биле Јоханес плескавици, Хендрик Kramers, Дирк Coster, Џорџ Uhlenbeck и Самуел Goudsmit, кој стана познат по заеднички предлага концептот на електрони се вртат, Јан Tinbergen, Аренд Рутгерс, Хендрик Касимир, Герхард Dieke, Дирк Struik и Жерар Кипер. Неговите помошници вклучени Јуриј Krutkov, Виктор Trkal, Adriaan Фокер, Павле Епштајн и Григориј Breit. Други млади странски научници кој помина подолг период во својата лабораторија вклучени Гунар Nordstrom, Енрико Ферми, Игор Tamm, Оскар Клајн, Роберт Опенхајмер, Валтер Elsasser, Ралф Kronig, Вернер Хајзенберг, Пол Дирак и Дејвид Dennison.

Иако Еренфест чувствува дека има малку повеќе, тој би можел да ги учат своите ученици, тој ќе ги испрати до други центри во Европа за повеќе обука. Тој, исто така, ќе ги охрабри да прифати работа во странство.

Меѓу неговите студенти биле Јоханес плескавици, Хендрик Kramers, Дирк Coster, Џорџ Uhlenbeck и Самуел Goudsmit, кој стана познат по заеднички предлага концептот на електрони се вртат, Јан Tinbergen, Аренд Рутгерс, Хендрик Касимир, Герхард Dieke, Дирк Struik и Жерар Кипер. Неговите помошници вклучени Јуриј Krutkov, Виктор Trkal, Adriaan Фокер, Павле Епштајн и Григориј Breit. Други млади странски научници кој помина подолг период во својата лабораторија вклучени Гунар Nordstrom, Енрико Ферми, Игор Tamm, Оскар Клајн, Роберт Опенхајмер, Валтер Elsasser, Ралф Kronig, Вернер Хајзенберг, Пол Дирак и Дејвид Dennison.

Еренфест одржал амбивалентни ставови во врска со науката, технолошкиот напредок и, исто така, културни и социјални прашања.

Истражувања уреди

Повеќето од научни трудови Еренфест се занимаваат со основи, и се обидуваат да разјаснат единствено бодови. Неговите публикации се познати за да биде појасно, со решавање парадокси или со обезбедување на јасни описи, или се инспиративни, претставувајќи се продира прашања. Неговиот пристап кон науката е најдобро илустрирано од она што тој го напишал за Роберт Опенхајмер во текот на летото на 1928 година, по Опенхајмер се поканети на продолжен престој во Лајден:

"Ако имате намера да се качи тешки математички артилерија повторно во текот на наредната година во Европа, Ве молиме да не само што нема да дојдат во Лајден, но ако е можно дури и во Холандија, и само затоа што јас сум навистина толку убави од вас и сакате да се задржи на тој начин. Но, ако, напротив, дека сакате да го поминат најмалку првите неколку месеци трпеливо, удобно, и радосно во дискусиите, кој постојано се враќаат назад со истиот неколку точки, во разговор за неколку основни прашања со мене и со нашите млади луѓе- и без размислување многу за објавување (!!!) - зошто тогаш јас ве пречека со раширени раце !! " [1]

Карактеристично, тој не му се допадна на апстракција на нови квантната теорија на Хајзенберг и Дирак.

Најважниот придонес на Еренфест од 1912 до 1933 е теоријата на adiabatic неменливи е. Тоа е концепт изведен од класичната механика, кој од една страна може да послужи да се насочите одредени методи на модел на Бор е атомот (иако првично Еренфест не го прифати Бор идеите), а од друга страна го прави врска помеѓу атомска механика и статистичката механика. Тој даде огромен придонес во квантната физика, вклучувајќи и теоријата на фаза транзиции и Ehrenfest теорема, во кој се наведува дека очекување вредности на квантната систем следат класичната механика. Неговото име е, исто така, дава на Еренфестов парадокс, очигледен парадокс во релативноста 'уште се дискутира денес, на Еренфестов модел, и во Еренфестово време, на време карактеризирано за заминувањето на квантната динамика од класичната динамика.

Еренфест исто така е заинтересиран за развој на математичките теории во економијата. Овој интерес беше стимулиран од неговата идеја дека треба да има аналогија помеѓу термодинамика и економските процеси. Иако ова не доведе до публикации, тој не се охрабри на дипломиран студент Јан Tinbergen за да се надоврзе на ова. Тезата Тинберген била посветена на проблемите и од физика и економија, и тој отишол за да стане економист и добил прва банка на Шведска награда за економски науки, во сеќавање на Алфред Нобел во 1969 година.

Ајнштајн и Бор во Лајден уреди

Податотека:Нилс Бор Алберт Ајнштајн од Еренфест.jpg
Нилс Бор и Алберт Ајнштајн дебатираат квантната теорија дома Еренфест во Лајден (декември 1925)

Еренфест бил особено близок и со Ајнштајн и во Бор. По прва посета на Нилс Бор за Лејден во 1919 година, за Kramers ' тезата на одбраната, тој му напишал писмо на Еренфест:

"Јас седам и размислувам за сето она што ми кажа за толку многу различни нешта, и она што мислам е дека научив толку многу од вас, што ќе биде од големо значење за мене, но , во исто време, посакувам толку многу да го изразам моето чувство на среќа во текот на нашето пријателство и благодарност за довербата и сочувство што ми ја покажа, јас се осеќам себеси толку неспособен за наоѓање на зборови за тоа ".

На неговата покана Ајнштајн прифатил да се сретнат во 1920 година на закажаната средба како вонреден професор на Универзитетот во Лајден.Со овој аранжман било дозволено Ајнштајн да ја посетува Лајден за неколку недели секоја година. Во овие прилики Ајнштајн ќе остане дома кај Еренфест. Во 1923 година Ајнштајн останал таму 6 недели, по германски ултра-националисти во Берлин ио направил заканите против неговиот живот. По повод 50-годишнината од Лоренц "докторат (декември 1925) Еренфест биле поканети Бор и Ајнштајн во текот на Лајден, со обид да ги усогласат своите научни разлики во врска со новитетите на квантната теорија. Овие дискусии се продолжи во 1927 конференција Solvay, каде Еренфест многу разочаран морал да застане на страната на Бор во оваа голема дебата.

Последните години уреди

Од преписката со неговите блиски пријатели во мај 1931 година, се чини дека Еренфест страдал од сериозна депресија. Во август 1932 година, Ајнштајн бил толку загрижен дека тој го запишал на Одборот на Универзитетот во Лајден, изразувајќи длабока загриженост и предлагање на начин со кој обемот на работата Еренфест би можела да се намали.

Во Амстердам, на 25 септември 1933 година, тој ја загубил својата битка со депресијата. За да не води грижа за другите неговите деца, тој прво го застрелал помладиот син Wassik, кои имал Даунов синдром, а потоа се самоубил.

Дополнителни врски уреди

 • S.A. Goudsmit. The discovery of the electron spin.
 • Colloquium Ehrenfestii.
 • Einstein in Leiden.
 • Ph.D. students of P. Ehrenfest: 1918-1931
 • Publications of P. Ehrenfest
 • Albert Einstein at Ehrenfest's home in Leiden Архивирано на 22 март 2012 г..
 • Niels Bohr, 1949, "Discussion With Einstein on Epistemological Problems in Atomic Physics Архивирано на 4 февруари 2012 г." in Schilpp, P. A., ed., Albert Einstein: Philosopher-Scientist, The Library of Living Philosophers. Northwestern Univ. Press: 200-41.
 • Bolles, Edmund Blair (April 2004). Einstein Defiant: Genius versus Genius in the Quantum Revolution. National Academy Press. ISBN 0-309-08998-0.
 • Albert Einstein, 1950. out of my later years.
 • Martin J. Klein, 1970. Paul Ehrenfest. Amsterdam.
 • --------, 1981, Not by Discoveries Alone: the Centennial of Paul Ehrenfest, Physica 106A: 3-14.
 • Kramers, H. A., 1933, Physica 13: 273-276.
 • --------, 1933, Nature 132: 667.
 • Navarro, L.; Pérez, E., 2006, "Paul Ehrenfest: the genesis of the adiabatic hypothesis, 1911-1914. Архивирано на 3 март 2016 г.". Archive for History of Exact Sciences 60: 209-267.
 • Wolfgang Pauli, 1933, Naturwissenschaften 21: 841-843.
 • --------, 1935, "Physiker als Stilisten", Naturwissenschaften 23: 297-301.
 • G. E. Uhlenbeck, 1956, "Reminencences of Professor Paul Ehrenfest", American Journal of Physics 24: 431-433.
 1. {{{1}}}


 • Guzmán, Ricardo (2012). Claroscuros científicos : Paul Ehrenfest y los temas cruciales en el surgimiento de la física moderna. Pozuelos de Alarcón: Plaza y Valdés. ISBN 9788492751334.