Хорор (филм)

филмски жанр
(Пренасочено од Хорор)


Хорор-филм или филм на ужаситефилмски жанр, чија цел е да предизвика негативна емотивна реакција кај гледачите со манипулација на прималните стравови на публиката. Вдахновен од хорор-литературата преку автори како Едгар Алан По, Брам Стокер и Мери Шели, хорор-филмовите се појавуваат кон крајот на XIX век. Филмот на ужасите често има натприродни теми и може да се преклопува со фантастиката и трилерот.[1]

Промотивна фотографија од Борис Карлов за филмот Невестата на Франкенштајн (1935)

Хорор-филмовите често се однесуваат на кошмари, страв, гадење и ужас поврзани со непознатото. Содржините на хорор-жанрот често се однесуваат на судири со злото во рамки на секојдневниот живот. Во таа насока, чести елементи на хорор-филмот се духови, вонземјани, вампири, врколаци, демони, вештерки, зомбија, човекојадци и сериски убијци.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Хорор филмови Дел Ι“. Filmsite.org. Посетено на 24 April 2012.