Коле Манговмакедонски поет, публицист.[1]

Коле Мангов
Занимањепоет, шублицист

ЖивотописУреди

Мангов е роден во Баница, Леринско, Егејска Македонија на 2 август 1940 година. Завршил Правен факултет во Скопје. Вработен во Апелациониот суд, Скопје. Член на ДПМ од 1977 година.

Објавени книгиУреди

  • „Гладострав“ [2] (поезија, 1975)
  • „Вик“[3] (поезија, 1979)
  • „За македонските човекови права“ (публицистика, 1995)
  • „Во одбрана на македонскиот национален идентитет“ (публицистика, 1998)

НаводиУреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 147.
  2. Гладострав
  3. [1]