Македонија на Евровизија 2010

Македонија учествуваше на Изборот за песна на Евровизија 2010, одржан во Осло, Норвешка. Земјата го избра својот претставник преку фестивалот Скопје фест, кој се состоеше од две полуфиналиња и едно финале, организиран од МРТ помеѓу 18 и 20 февруари. Победник на натпреварот беше Ѓоко Танески, Били Звер и Пејчин со песната „Јас ја имам силата“, која го делела првото место во финалето со Влатко Илиевски.[1]

Избор на песна за Евровизија 2010
Земја Македонија
National selection
Selection processСкопје Фест 2010
50% телеизбор
50% жири
ДатаПолуфинале
18 февруари 2010
19 февруари 2010
Финале
20 февруари 2010
ПобедникЃоко Танески
ПеснаЈас ја имам силата
Finals performance
Резултати од полуфинале15 место
Резултати од финалене успеала да се квалификува

Пред Евровизија

уреди

Скопје Фест 2010

уреди

Скопје Фест 2010 беше натпревар за песна организиран од МРТ кој послужи како национално финале на Македонија за избор на нивниот член за Изборот за песна на Евровизија 2010. Натпреварот се состоеше од три шоуа одржани помеѓу 18 и 20 февруари 2010, во Универзалната сала во Скопје, водени од Александра Јовановска и Сања Арсовска и беа емитувани на МТВ 1 и МТВ Сат. Финалето беше емитувано и онлајн преку официјалната веб-страница на Евровизија, eurovision.tv.[2]

Формат

уреди

Вкупно 28 пријавени се натпреваруваа на Скопје Фест 2010 година, што се состоеше од две полуфиналиња на 18 и 19 февруари 2010 година и финале на 20 февруари 2010 година. Четиринаесет пријавени се натпреваруваа во секое полуфинале, а осумте најдобри се квалификуваа во финалето од секое полуфинале. Во финалето, победникот беше избран од преостанатите шеснаесет пријавени натпреварувачи. Резултатите од полуфиналето и финалето беа утврдени со комбинација од 50/50 гласови од стручното жири комисија и јавното телефонско гласање, кое беше отворено во Македонија, како и во Австралија, Канада, Германија, Шведска, Швајцарија и Турција.

Пријавени натпреварувачи

уреди

Беше отворен период за поднесување за заинтересираните уметници и композитори да ги поднесат своите записи помеѓу 10 ноември 2010 и 20 декември 2010 година.[3] На крајот на рокот МКРТВ прими 126 поднесоци. Дваесет и осум пријавени беа избрани од селекционата комисија во состав Гордана Андрашевска, Љупчо Мирковски, Мери Попова, Радица Митиќ, Аритон Крлиу, Зоран Мирчевски и Александра Јовановска.[4] Пријавените изведувачи и песни беа објавени на 30 декември 2009 година и 12 јануари 2010 година соодветно.[5]

Прво полуфинале

уреди

Првото полуфинале се одржа на 18 февруари 2010 година. Четиринаесет пријавени се натпреваруваа, а осумте најдобри се квалификуваа во финалето со комбинација од 50/50 на јавно телефонско гласање и жири комисија.[6] Жирито кое гласаше во првото полуфинале го сочинуваа Мики Црнокрак, Кирил Лозанче, Васко Тодоров, Кирил Зарлинов, Ѓорѓи Цуцковски и Горазд Чаповски.[7] Покрај настапите на натпреварувачите, на натпреварот гостуваа македонските детски евровизиски претставници од 2007 година Росица Кулакова и Димитар Стојменовски и македонскиот детски евровизиски претставник од 2009 година Сара Маркоска.[8]

Прво полуфинале – 18 февруари 2010
Р. Бр. Изведувач/и Песна Текстописец/ци Жири Тел.

гласање

Вкупно Место
1 Duo Slide „Мразам“ Горан Мицов 0 5 5 9
2 Сузана Спасовска и Дарко Нешовски „Бог го има секој клуч“ Сашо Ливрински, Огнен Неделковски 12 6 18 2
3 Кербер „Чорбаџија“ Димче Китрозоски, Климент Србиноски 0 0 0 12
4 Трета Димензија „Болест зараза“ Душко Темелковски, Дарко Ристески 3 4 7 7
5 Тумбао салса бенд „Полудена во ноќта студена“ Дамир Имери, Петар Ренџов 6 0 6 8
6 Браво Бенд „Таа има се“ Мартин Вучиќ, Сања Алексов 2 10 12 5
7 Влатко Илиевски „Среќа“ Весна Малинова, Владимир Дојчиновски, Ристо Самарџиев 10 12 22 1
8 Горјан Стојановски „Најмила“ Бертан Аслани 4 1 5 10
9 Александар Белов „Остани“ Симон Трпчески, Јован Трпчески 7 8 15 3
10 Ѓоко Танески, Били Ѕвер и Пејчин Јас ја имам силата Кристијан Габровски 8 7 15 4
11 Даниел Стојмановски „Акција реакција“ Александар Масевски 0 0 0 12
12 Дарко Илиевски „Лаги“ Лазар Цветкоски, Магдалена Цветкоска 5 3 8 6
13 Наташа Малинкова "Север и југ" Столе Аврамов 1 2 3 11
14 Игор Митровиќ „Малечка“ Бобан Апостолов, Фани Христова 0 0 0 12

Второ полуфинале

уреди

Второто полуфинале се одржа на 19 февруари 2010 година. Четиринаесет пријавени се натпреваруваа, а осумте најдобри се квалификуваа во финалето со комбинација од 50/50 на јавно телефонско гласање и жири комисија.[9] Жирито кое гласаше во второто полуфинале го сочинуваа Мики Црнокрак, Кирил Лозанче, Васко Тодоров, Кирил Зарлинов, Ѓорѓи Цуцковски и Горазд Чаповски.[10] Покрај изведбите на пријавените натпреварувачи, на натпреварот имаше гостувања на групата Синтезис.[11]

Второ полуфинале – 19 февруари 2010
Р. Бр. Изведувач/и Песна Текстописец/ци Жири Тел.

гласање

Вкупно Место
1 Памперси „Сни“ Даниел Митревски 0 0 0 13
2 Водолија "Солза" Ристо Апостолов 1 3 4 8
3 Наде Талевска „Среќен крај“ Григор Копров, Борче Димитров 6 8 14 4
4 Теодора Трајковска "Летам" Валентино Скендеровски, Кристијан Габровски 0 2 2 10
5 Бојан Алексовски „Бели коњи“ Ана Мојсовска, Огнен Неделковски 2 0 2 11
6 Димитар Андоновски „Камено срце“ Раде Врчаковски 3 0 3 9
7 Ангела Здравкова „Забораваш“ Мартин Вучиќ 4 6 10 7
8 Викторија Апостолова „Заборави на се“ Зоран Алексиќ 8 5 13 5
9 Влатко Лозаноски „Летам кон тебе“ Лазар Цветкоски, Раде Врчаковски 10 10 20 1
10 Јова Радевска „Сè уште чекаме“ Јова Радевска 0 1 1 12
11 Бендот на Есма „Џипси денс“ Симеон Атанасов, Борче Нечовски 7 12 19 2
12 Маја Вукичевиќ "Фама" Александар Масевски, Билјана Пашариковска 12 4 16 3
13 Кристијан Јованов „Никој на овој свет“ Ванчо Димитров, Јован Јованов 5 7 12 6
14 Паркети „Ти си киси феномен“ Сашо Паркет 0 0 0 13

Финале

уреди

Финалето се одржа на 20 февруари 2010 година. Шеснаесет пријавени се натпреваруваа и комбинација 50/50 од јавно телевфонско гласање и жири комисија ја избраа „Јас ја имам силата“ во изведба на Ѓоко Танески, Били Звер и Пејчин како победник.[12] Жирито кое гласаше во финалето го сочинуваа Авни Ќахили, Наум Петрески, Дарко Гелев-Брејк, Сашо Гигов-Гиш, Александар Џамбазов и Саша Николовски-Ѓумар.[13] Ѓоко Танески, Били Звер и Пејчин и Влатко Илиевски добија по 22 бода и беа изедначени на првото место, но Ѓоко Танески, Били Звер и Пејчин беа прогласени за победници откако добија најмногу гласови од жирито. Покрај настапите на натпреварувачите, на натпреварот гостуваа македонската евровизиска претставничка во 2002 и 2007 година, Каролина Гочева, албанската претставничка на Евровизија во 2010 година, Јулијана Паша и босанскиот евровизиски претставник Вукашин Брајиќ.

Р. Бр. Изведувач/и Песна Жири Тел. гласање Вкупно Место
1 Водолија "Солза" 12 0 86 0 0 14
2 Трета Димензија "Болест зараза" 18 2 108 0 2 11
3 Тумбао салса бенд "Полудена во ноќта студена" 14 1 27 0 1 12
4 Дарко Илиевски „Лаги“ 5 0 190 0 0 14
5 Ангела Здравкова "Забораваш" 30 6 146 0 6 8
6 Кристијан Јованов "Никој на овој свет" 9 0 432 1 1 12
7 Браво Бенд "Таа има се" 29 5 2,030 4 9 6
8 Викторија Апостолова "Заборави на се" 11 0 78 0 0 14
9 Наде Талевска "Среќен крај" 26 4 2,807 7 11 5
10 Александар Белов "Остани" 0 0 4,011 8 8 7
11 Ѓоко Танески, Били Ѕвер и Пејчин "Јас ја имам силата" 51 12 5,605 10 22 1
12 Маја Вукичевиќ "Фама" 37 8 2,580 6 14 3
13 Сузана Спасовска и Дарко Нешовски "Бог го има секој клуч" 20 3 670 2 5 9
14 Бендот на Есма "Џипси денс" 10 0 1,953 3 3 10
15 Влатко Лозаноски "Летам кон тебе" 33 7 2,314 5 12 4
16 Влатко Илиевски "Среќа" 43 10 7,877 12 22 2

На Евровизија

уреди

Македонија настапи 15та од 17 пријавени кои се натпреваруваа во првото полуфинале, и не успеа да се пласира во финалето. Македонија се најде на 15-тото место со 37 поени, при што јавното гласање и додели на земјата 15-то место со 30 поени, а жирито го додели 10-тото место со 62 поени.[14][15]

Гласање

уреди

Доделени бодови на Македонија

уреди
Доделени бодови на Македонија (прво полуфинале)[16]
Резултат Земја
12 поени   Албанија
10 поени   Босна и Херцеговина
8 поени   Србија
7 поени
6 поени
5 поени
4 поени   Молдавија
3 поени
2 поени
1 поен

Доделени бодови од Македонија

уреди

Доделени бодови од Македонија (Прво полуфинале)[16]
Бодови Земја
12 бодови   Албанија
10 бодови   Србија
8 бодови   Босна и Херцеговина
7 бодови   Молдавија
6 бодови   Малта
5 бодови   Белорусија
4 бодови   Белгија
3 бодови   Грција
2 бодови   Португалија
1 бод   Исланд

Доделени бодови од Македонија (Финале)[17]
Бодови Земја
12 бодови   Албанија
10 бодови   Турција
8 бодови   Германија
7 бодови   Србија
6 бодови   Босна и Херцеговина
5 бодови   Грузија
4 бодови   Ерменија
3 бодови   Азербејџан
2 бодови   Данска
1 бод   Франција

Детални резултати од гласањето

уреди

Македонскиот радиодифузер го откри целосниот преглед на гласовите на жирито за големото финале како и членовите на македонското жири. Не се познати информации за резултатите од телефонското гласање.

Следниве пет члена го сочинуваат македонското жири: [18]

 • Раде Спасовски - новинар во секторот за меѓународна координација на МРТ, претседател на жирито
 • Александра Јовановска - новинар во забавна редакција на МТВ
 • Оливер Димитров - новинар во забавна редакција на МТВ
 • Лиле Автоовска - музички соработник во МТВ
 • Сузана Стефска - забавна редакција на МРТ
Детални резултати од гласањето на жирито од Македонија (Финале)[18]
Р. бр. Земја Член 1 Член 2 Член 3 Член 4 Член 5 Вкупно Просечен жири ранк Поени од жири
01   Азербејџан 7 8 6 8 5 34 5 6
02   Шпанија 1 1
03   Норвешка
04   Молдавија 3 5 8 10 1
05   Кипар
06   Босна и Херцеговина 8 7 8 6 8 37 3 8
07   Белгија
08   Србија
09   Белорусија 1 1
10   Ирска
11   Грција
12   Велика Британија
13   Грузија 6 6 10 10 12 44 2 10
14   Турција 10 10 7 7 2 36 4 7
15   Албанија 12 12 12 12 6 54 1 12
16   Исланд 2 3 2 7
17   Украина 5 4 9 9 2
18   Франција 1 1
19   Романија 4 4 1 4 13 8 3
20   Русија
21   Ерменија 5 2 10 17 7 4
22   Германија 1 3 5 4 7 20 6 5
23   Португалија 2 2
24   Израел 3 3
25   Данска

Наводи

уреди
 1. Siim, Jarmo (2010-02-20). „Gjoko Taneski takes the Macedonia ticket to Oslo“. European Broadcasting Union. Посетено на 20 February 2010.
 2. „Macedonia 2010“.
 3. Hondal, Victor (31 October 2010). „FYR Macedonia confirms Eurovision participation“. Esctoday.
 4. Murray, Gavin (30 December 2009). „FYR Macedonia: The 28 national finalists are announced“. Esctoday.
 5. Brey, Marco (2010-01-12). „Macedonia: National semi-final entries announced“. European Broadcasting Union. Посетено на 12 January 2010.
 6. „Eight lucky continue in Macedonia race“. European Broadcasting Union. 2010-02-18. Посетено на 18 February 2010.
 7. „Macedonia 2010“.
 8. „Live: First semi final in FYR Macedonia“. Esctoday. 18 February 2010.
 9. Siim, Jarmo (2010-02-19). „Macedonia picks final eight for tonight“. European Broadcasting Union. Посетено на 19 February 2010.
 10. „Macedonia 2010“.
 11. „Tonight: Second semi final in FYR Macedonia“. Esctoday. 19 February 2010.
 12. Siim, Jarmo (2010-02-20). „Gjoko Taneski takes the Macedonia ticket to Oslo“. European Broadcasting Union. Посетено на 20 February 2010.
 13. „Macedonia 2010“.
 14. „First Semi-Final of Oslo 2010“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот на 27 April 2021. Посетено на 27 April 2021.
 15. Bakker, Sietse (28 June 2010). „EBU reveals split voting outcome, surprising results“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот на 1 July 2010. Посетено на 28 April 2021.
 16. 16,0 16,1 „Results of the First Semi-Final of Oslo 2010“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот на 29 April 2021. Посетено на 29 April 2021.
 17. „Results of the Grand Final of Oslo 2010“. European Broadcasting Union. Архивирано од изворникот 29 April 2021. Посетено на 29 April 2021.
 18. 18,0 18,1 MRT. „За кого Македонија ги даде своите гласови на Евросонг“. MRT. Архивирано од изворникот на 27 April 2011. Посетено на 29 September 2020.