Димитар Андоновски

Димитар Андоновски (роден на 6 септември 1985, Битола) — македонски пејач.

Димитар Андоновски
Родено имеДимитар Андоновски
Роден(а)6 септември 1985 Битола
ПотеклоБитола
Жанровипоп
Занимањапејач
Период на активност2003-сега

ЖивотописУреди

Димитар живее во Битола и уште од мали нозе влегол во му­зичките води, пред се како ученик во нижо музичко училиште. Завршил средно музичко училиште (отсек вио­лина) во Битола и се запишал на музичката академи­ја во Скопје. Првото пејачко искуство, Димитар го имаше во 1994. година на дет­скиот фестивал Си-До, каде ја отпеа, тогаш многу популарната Кога Ема би знаела, по што се појави и во телевизиската серија Здраво генијалци на МТВ, и оттогаш, како што сами­от вели, постојано е во музиката.

Димитар бил дел од тимот финалисти на М2 продукција во 2003, а во полуфиналето ја отпеа Ми требаш како молитва на Игор Узунов.[1] Бил еден од придружните вокали на Тијана Дапчевиќ на Евровизија 2014.[2]

ДискографијаУреди

АлбумиУреди

  • Потрага по соѕвездие (2003)

СингловиУреди

  • 1994 година: „Кога Ема Би Знаела“
  • 2003 година: „Не Сакав Да Те Засакам“
  • 2006 година: „Сè уште ме сонуваш“
  • 2006 година: „Исти Зборови“
  • 2008 година: „Ми зеде се“
  • 2009 година: „Заробени во сон“
  • 2009 година: „Ова небо знае се“
  • 2010 година: „Камено срце“
  • 2010 година: „Гледај ме во очи“
  • 2011 година: „Свој на Своето“
  • 2012 година: „Добро Ме Познаваш“
  • 2013 година: „Месечина“
  • 2013 година: „Ако Ме Боли“
  • 2013 година: „Во мене љубовта умира“
  • 2013 година: „Разбуди ме на полноќ“
  • 2014 година: „Се што ти ветив“
  • 2015 година: „Жал ми е“

НаводиУреди

  1. „Димитар Андоновски“. web.archive.org. 2012-05-31. Посетено на 2020-10-21.
  2. „Димитар Андоновски се подготвува за „Славјански базар" во Белорусија“. RadioMK. Архивирано од изворникот на 2020-10-31. Посетено на 2020-10-27.