Сашо Гигов-Гиш

(Пренасочено од Сашо Гигов - Гиш)

Сашо Гигов - Гиш (роден на 5 декември 1968 год. во Скопје) - македонски поет, есеист и естраден уметник. Студирал општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Работи во Македонската радио-телевизија како уредник во Македонското радио. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1994 година.[1]

Книжевно творештво уреди

 • "Чинодејанија" (поезија, 1989)
 • "Ритуал и пепел" (поезија, 1992)
 • "Птица и ишарет" (поезија, 1993)
 • "Сенка низ прстен" (поезија, 1994)
 • "Душата на градот" (поезија, 1994)
 • "Проѕирно црно" (поезија, 1997)
 • "Другиот тој ти" (поезија, 1999)
 • "Кругот" (поезија, 2000)
 • "Метахемија" (поезија, 2004)
 • "Разголената црнина" (поезија, 2007)
 • "Конзоламентум" (поезија, 2008)

Наводи уреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 59.