Ъ

буква
(Пренасочено од Јер)
Кирилична буква Ъ
Rosyjski znak twardy.PNG
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Тврдиот знак, голем ер или Ъ (кирилица: ъ; глаголица: Glagolitic yer.svg) — буква во кирилицата, 27. во бугарскaтa и 28. во рускaтa азбука. Позната е уште како ер голям на бугарски или твёрдый знак на руски.

Во бугарскиот јазик го означува звукот /ɤ/ и понекогаш звукот /ə/. Во рускиот јазик не го означува звукот, тврдиот знак се ставa помеѓу согласката и јотованата самогласка (я,ю,е,ё) и означува дека претходната согласка не е палатализирана.

На пример: Адъютант (Аѓутант), Съезд (Сјезд).

Пред реформите во рускиот јазик во 1918, и во бугарскиот во 1946, тврдиот знак се додавал на крајот на зборот, доколку завршувал со согласка. На пример: свѣтъ, Бѣлградъ, миръ итн.