1874 во уметноста

Во 1874 година во уметноста се случиле некои значајни настани.  

Години во уметноста
Поврзани теми од периодот

НастаниУреди

 
Пере Борел дел Казо - Бегајќи од критика

ДелаУреди

 
Пјер Огист РеноарТеатарската кутија
 
Валтер Грејвс - Стар мост во Батерси
 
Едгар Дега - Час по танцување
 
Лук Филдес - Апликанти за прием во оддел
 
Томас Икинс - Портрет на професор Бенџамин Х. Ранд

РодениУреди

ПочинатиУреди

НаводиУреди

  1. Monet's Impression, Sunrise: the biography of a painting. Paris: Éditions Hazan; Musée Marmottan Monet. 2014. ISBN 978-0-300-21088-0.
  2. „The railway bridge at Argenteuil“.
  3. http://www.arthistory.cc/auth/sisley/misty/misty.jpg