Ото Милер (Либау, Шлеска, 1874Братислава, 1930) — германски сликар и графички уметник на епохата на експресионизам. По обуката за литографија по учењето во Дрезден и во Минхен Милер се придружил 1910 година во Берлин на уметничките групи Мост. Од 1919 година предавал на Академијата во Братислава. Под влијание на уметниците од Мост Ернст Лудвиг Киршнер и Ерих Хекел со кого бил поврзан и во пријателски односи, ги развил своите карактеристични стилски особености: во пригушен колорит на земјени тонови (кафеава, жолта, зелена, окер) и нагласените линии на контурите. Неговата работа вклучува значителен број на графички дела, особено литографии, на пример, Циганска збирка, 1927 година.

Ото Милер, Автопортрет ,. 1921 година, темпера на платно, 66 х 47,9 см, Музејот на уметноста Сент Луис

Галерија уреди

Надворешни врски уреди